Chinese Rocks

Denna hemsida heter Everything Is In The Pawn Shop. Det är sista raden i refrängen till Heartbreakers “Chinese Rocks”. Det var bandets första singel, kom ut på bolaget Track Records 1977.

Myten gör gällande att låten är skriven av halva New York. Den fanns tidigt med på repertoaren. Den äldsta inspelning jag har är från den 16 november 1975 på the Mothers. Ett enkelt upplägg med vers, refräng, vers, refräng och vers ett igen.

Plockar man fram den första singeln och läser vilka som skrivit låten finner man (Dee Dee Ramone/Thunders/Hell/Nolan). Detta är sedan något som återfinns på de flesta olika släpp de kommande åren. Den brittiska upplagan av L.A.M.F. uppger Meyers istället för Hell. Det är ändå samma person.

1980 släpper Ramones sin femte lp, End of the Century. Det finns säkert en hel del att skriva om den skivan, men inte här. Mycket överraskande dyker ”Chinese Rocks” upp på sida 1. Trots att det var Dee Dee Ramone som var den drivande låtskrivaren under alla år Ramones höll på får hela bandet credit för låtarna på lp:n. Ingen av Thunders/Nolan/Hell omnämns.
Givetvis är det inte Dee Dee Joey Ramone frågar efter i sångens inledning, utan en Arthie.

I början av 90-talet börjar skivorna återutges på cd. Nu är det nästan alltid (Ramone/Ramone/Ramone) som får credit. Det enda, och lite märkliga undantaget är Jungle Records utgivning av L.A.M.F. – the lost mixes från 1994, (Ramone/Ramone/Hell).

– På Max’s Kansas City den 23 juli 1976 presenterar Johnny Thunders låten med att säga att den är skriven av Dee Dee Ramone. Vad som sedan hände är en gåta.
– Är man extra sugen på Chinese Rocks ska man köpa liveinspelningen från Nord-Irland ”Belfast Rocks”. Där spelas låten inte mindre än tre gånger. En konsert med mycket känsla.
– Och efter Chinese Rocks kommer alltid Pirate Love!
– Länk till en någorlunda rätt text: http://www.thunders.ca/lyrics/chineser.htm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: