Live 75 – 85 – 89

Många av Johnny Thunders konserter spelades in för spridning per kassett. En del blev mer eller mindre lyckade vinylbootlegs. Själv samlade jag inte kassetter speciellt intensivt. Då och då plockar jag ändå fram matkassen med band och lyckas alltid hitta något guldkorn.
Att allt det här flyttat över till internet och cd-r har till och med jag förstått. Samlarivern har klingat av och jag har aldrig haft tillräckligt med bra datorresurser för att ge mig in i samlandet på allvar.

Då och då sonderar jag ändå terrängen. I dag tänkte jag lyfta fram tre konserter jag fått tag på nätet.

Bland mina kassetter är det stor övervikt på spelningar i New York. Det kändes alltid mer äkta och intressant att lyssna hur det lät där, på riktigt liksom. Plus givetvis de konserter man såg i Europa. Johnny Thunders sista kompband hette The Oddballs. Det mesta som finns utgivet på officiella cd med Oddballs är från Japan. Det är ofta hyfsat ljud, men inte mycket mer.
Därför blev jag glad när jag hittade en spelning på The Downtown Club, 27 april 1989. Downtown var en liten, kortlivad klubb på Manhattan. Bra konsert.

Ännu bättre är ”The party ain’t over yet”. Ett grymt tight band från Que Sera Sera-eran. Henri Paul – gitarr, Keith Yon – bas och Tony St. Helene – trummor. Det här är det bästa jag hört från Japan. Yamiuri Hall Tokyo 3 februari 1985. Efter den inledande Pipeline är det sex raka låtar från Que Sera Sera. Sedan fortsätter det länge, länge innan Pipeline avslutar.
Högsta betyg.

Heartbreakers första spelning lär ha varit den 31 maj 1975. Från klubben Coventry i New York sex dagar senare kommer dagens sista nedslag. Ljudet är brutalt dåligt. Den lilla enkla kassettbandspelaren måste ha stått alldeles för nära högtalarna. Mitt i allt bröl och brus går det ändå att höra en del. Bland annat en låt jag aldrig hört tidigare. ”57 Chevy”. Liksom de flesta tidiga konserterna med Heartbreakers är det ett kort set. Richard Hell sjunger de flesta låtarna.

Annars lyssnar jag mycket på Que Sera Sera lp:n just nu. En skiva som bara blir bättre och bättre ju mer man lyssnar på den. Nästa gång blir det lite om demoinspelningarna från den plattan.
7/1 2007

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: